gemoteria analityczna
1234: Proszę o sprawdzenie
Znajdz obraz okręgu x2+y2−6y+5=0 w jednokładności o środku s(−4,−2) i skali k=−2,5.
wychodzi mi cos dziwnego x2+y2+4,8x+5=(−5)2
3 lis 17:23
1234: prose o pomoc
3 lis 17:34
1234: *proszę
3 lis 17:37
PW: Najpierw podane równanie doprowadź do takiej postaci, w której widać środek i promień okręgu.
3 lis 17:48
1234: x2+(y−3)2=4
3 lis 17:59
PW: x2 + (y−3)2 = 22
− jest to okrąg o środku (0,3) i promieniu 2.
Jakie znasz twierdzenie o obrazie okręgu w jednokładności o skali k?
3 lis 18:15
1234: Problem polega na tym, ze nie znam zadnego...
3 lis 20:07
PW: Nie słyszałeś o tym, że obrazem okręgu o środku S i promieniu r w jednokładności J o skali k
jest okrąg o środku
S' = J(S)
i promieniu
r' = |k|·r.
Nie słyszałeś też pewnie o tym, że obrazem odcinka w jednokładności jest odcinek równoległy do
przekształcanego, mający odpowiednią długość (zależną od k). Nie słyszałeś też, że pola figury
i jej obrazu pozostają w odpowiednim stosunku. Nic po prostu nie było, tylko definicja
jednokładności i wio!
Jestem może złośliwy, ale proponuję podejście do matematyki trochę inne: nie "jak to się robi",
lecz "co to jest i jaka jest na ten temat teoria".
4 lis 11:39