określ wzór na podstawie funkcji
mateusz:

rozważmy prostkąty o obwodzie 12. niech x oznacza długośc jednego z boków a y − pole tego
prostokąta
a) określ wzorem zalezność y od x (proszę o wytłumaczenie skąd bierze się y=x(6−x)
b) rysunek obok przedstawia wykres tej funkcji , odczytaj z wykresu który z rozważanych
prostokątów ma największe pole ( tutaj doszedłem sam, że jest to kwadrat o boku 3)
3 lis 17:21
mateusz: przepraszam za te "linie", mam nadzieję, że wszystko jest widoczne
3 lis 17:21
razor: oznaczmy jeden bok prostokąta jako x, drugi jako a
z treści mamy 2x+2a = 12 → x+a =6 → a = 6−x
Pole = x*a = x(6−x)
3 lis 17:24
mateusz: Dziękuję !
3 lis 18:08