liczby pierwsze
maniek: Wiadomo, że wśród następujących sześciu liczb
34652−2, 34652−4, 34652−8, 34652−16, 34652−32, 34652−64
trzy są pierwsze, a trzy złożone. Które z podanych liczb są pierwsze?
3 lis 17:15
razor: złożone będą te które się rozkładają ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2 = (a−b)(a+b) na
iloczyn dwóch liczb całkowitych np.
34652−4 = (3465−2)(3465+2) = 3463*3467
znajdź jeszcze dwie złożone − te które zostaną będą pierwsze (tak wynika z treści)
3 lis 17:17
maniek: no tak, ze wzorów... siedziałem, patrzyłem na to z pół godziny i pomyslalem że lepiej to
wrzucić tu. I dobrze zrobiłem, bo patrzyłbym tak do wieczora i nic bym nie wymyślił

dzieki
wielkie
3 lis 17:20