aa
Hugo: INFORMATYKA C++
Napisz program, który narysuje figurę składającą się z (2N + 1) x M znaków o
poniższym wzorze. Niech program liczby N i M wczytuje z klawiatury. Niech również
program upewni się, że są one dodatnie. Do rysowania figury użyj znaków „|” i „*”.
Oto przykładowa figura dla: N = 4 i M =2:
wstęp w devie robie
include <iostream>
using namespace std;
#include <cstdlib>
[int main()
{
int n=1,m=1;
cout<<"podaj całkowita liczbe dodatnia"<<endl;
cin>>n;
cin>>m;
while(n<0 || m<0)
{
cout<<"podaj całkowitą liczbe dodatnią"<<endl;
cin>>n;
cin>>m;
}
for(

)
system("pause");
return 0;
}
kto wesprze

?
3 lis 16:44
3 lis 16:56
Hugo: okej mam xd
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int n,m,i;
//wpisanie nieujemnych liczb
cout<<"Program rysuje piramide z iloscia znakow rowna (2N−1)xM";
cout<<endl<<"N=";
cin>>n;
while(n<0) {
cout<<" Liczba ujemna

wpisz ponownie";
cout<<endl<<"N=";
cin>>n;
}
cout<<endl<<"M=";
cin>>m;
while(m<0) {
cout<<" Liczba ujemna

wpisz ponownie";
cout<<endl<<"M=";
cin>>m;
}
//rysowanie piramid
for(i=2*n−1;i>0;i−−)
{
if(i<n){
for(int j=m*i;j>0;j−−)
{
if(j%2==0)
cout<<"|";
else
cout<<"*";
}
}
else{
for(int j=m*(2*n−i);j>0;j−−)
{
if(j%2==0)
cout<<"|";
else
cout<<"*";
}
}
cout<<endl;
}
for(i=2*n−1;i>0;i−−)
{
if(i<n){
for(int s=m*n−(m*i);s>0;s−−)
cout<<" ";
for(int j=m*i;j>0;j−−)
{
if(j%2!=0)
cout<<"|";
else
cout<<"*";
}
}
else{
for(int s=m*n−(m*(2*n−i));s>0;s−−)
cout<<" ";
for(int j=m*(2*n−i);j>0;j−−)
{
if(j%2!=0)
cout<<"|";
else
cout<<"*";
}
}
cout<<endl;
}
}
3 lis 17:11
razor: co ci to da że znajdziesz gdzieś gotowe rozwiązanie? trzeba samemu pomyśleć i wymyślić algorytm
3 lis 17:13
Hugo: XD jutro kolos There is no time
Ale no wiadomo że trzeba ogarnąć i to prześledzić
3 lis 17:26
bezendu:
Razor masz może link do Twoich zajęć z pierwszego semestru ? Jestem ciekawy bardzo jak
AiR/mechatronika wygląda na PW
3 lis 17:27
3 lis 17:28
bezendu:
Mam prawie takie same przedmioty, tylko może trochę inne nazwy
3 lis 17:31