fufu
zombi: Analiza mat.
Dwa pytania, pierwsze co do zadania:
1. Sprawdź, że dla n∊N i dla dowolnych x∊C (zesp.) zachodzi
| | x | | i(2k+1)x | |
∏k=1n cos( |
| ) = 2−n ∑ exp( |
| ) |
| | 2k | | 2n | |
Ta suma od k = −2
n−1 do 2
n−1−1
2. Co do definicji sup/inf wezmę na tapetę
| | 1 | | 1 | |
an = |
| , chcę pokazać, że inf( |
| ) = 0 |
| | n | | n | |
Z definicji jak to wygląda? Te definicje mnie chyba zabiją.
3 lis 16:44
zombi: Co do 2. def jest taka
inf(a
n) = s ⇔ ∀(a
n) a
n ≥ s oraz ∀(ε>0)∃(a
n) a
n < s + ε
| | 1 | |
Pierwsza część wiadomo, łatwa |
| ≥ 0, oczywiste. Natomiast druga sprawia mi większy |
| | n | |
problem.
Ustalmy dowolny ε>0, wtedy musimy wskazać takie n, że zachodzi nasz warunek a
n < s + ε,
| | 1 | | 1 | |
czyli wskazać, że takie n, że |
| < 0+ε = ε, czyli n > |
| , tylko jak dobrać to n? |
| | n | | ε | |
3 lis 17:09
Godzio:
| | cos(x/2) * cos(x/4) * ... * cos(x/2n) * 2nsin(x/2n) | |
1. L = |
| = |
| | 2nsin(x/2n) | |
| | i(2k + 1)x | | ix | |
∑exp( |
| ) = ∑ [ exp( |
| ) ]2k + 1 −− ciąg geometryczny o 2n wyrazach |
| | 2n | | 2n | |
I teraz wysumować prawą stronę, po tym jak nic nie wymyślisz to pisz.
2. Jaką miałeś definicję bo jest parę, tylko tą ciekawszą, a nie "największe dolne
ograniczenie"
3 lis 17:09
3 lis 17:14
zombi: I jeszcze jedno:
| | 1 | | 1 | |
Pokaż, że lim inf (1+ |
| )n ≥ ∑n=0k |
| |
| | n | | n! | |
3 lis 17:22
zombi:
| | ix | |
P = ∑ [exp( |
| )]2k+1 = ∑ [eix/2n]2k+1, i jest 2n wyrazów, czyli |
| | 2n | |
iloraz tego naszego ciągu to q = [e
ix/2n]
2, ponadto a
1 = [e
ix/2n]
−2*2n−1+1
= e
−ix*e
ix/2n
Czyli nasz suma to
| | q2n−1 | |
a1 |
| = i tu mam problem czysto rachunkowy. |
| | q−1 | |
3 lis 17:37
zombi:
| | sinx | | e−ix−e−ix | | 2i | |
L = ... = |
| = 2−n |
| * |
| |
| | 2nsin(x/2n) | | 2i | | eix/2n−e−ix/2n | |
| | e2ix−1 | |
= 2−n |
| *eix/2n−ix |
| | eix/2n−1−1 | |
| | e2ix−1 | |
P = 2−n*eix/2n−ix* |
| |
| | eix/2n−1−1 | |
Czyli L=P uffff.
3 lis 17:52
zombi: Zostało mi tylko to
| | 1 | | 1 | |
lim inf (1+ |
| )n ≥ ∑n=0k |
| |
| | n | | k! | |
3 lis 18:17
Godzio:
Mam trochę proste uzasadnienie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
liminf(1 + |
| ) = e = ∑n=0∞ |
| ≥ ∑n=0k |
| |
| | n | | n! | | n! | |
3 lis 19:04
zombi: | | 1 | |
Tak, ale założenie jest takie, że nie wiem co to e i nie wiem, że lim(1+ |
| )n = e |
| | n | |
3 lis 19:17
Kacper:
To ty powiedz, że jesteś mądry i wiesz

Co za psy... was uczy?
3 lis 19:19
Kacper:
A w ogóle to takie trywialne, że dowód pominę
3 lis 19:20
zombi: Taa albo przez ogląd, przecież to widać
3 lis 19:36
zombi: A daj pan pokój, ten wykładowca ma swój świat, niezrozumiały dla nikogo
3 lis 19:37