Rownania z parametrem
Dominikaa: DLa jakiego parametru k rownanie |5+4x−x2|=(k+1)|x−5|
ma trzy różne rozwiązania?
doszłam do tego, że:
|x−5|[|x+1|−(k+1)]=0
|x−5|=0 |x+1|=k+1
x=5
i co dalej?
3 lis 16:39
J :
..teraz drugie równanie musi mieć dwa pierwiastki różne od 5 ..
.. warunki: k + 1 > 0 i k + 1 ≠ 6 ...
3 lis 16:45
ania: dlaczego akurat k+1>0 i k+1≠6 ?
3 lis 16:46
J : bo Ix+1I = k +1 ma dwa pierwiastki gdy k+1 > 0
... dla k = 5 ....jednym z pierwiatków jest x = 5 , a nie może się powtarzać ...
3 lis 16:50
ania: nie do konca rozumiem,ale dziękuję za pomoc
3 lis 16:54
J :
jeśli k + 1 < 0 .... brak rozwiązań
jesli k + 1 = 0 ... jedno
Jeśli k + 1 > 0 .... dwa
3 lis 16:56
ania: no tak,to rozumiem. ale nie wiekm skąd nam się wzięło k+1≠6
3 lis 16:57
ania: czemu akurat 6
3 lis 16:58
J :
masz już jeden pierwiastek x = 5 , a więc drugie równanie nie może już mieć pierwiastaka x = 5
(bo mają być trzy różne0 .. dla k = 5 mamy Ix +1I = 6 ⇔ x+1 = 6 lub x + 1 = − 6
⇔ x = 5 (tego nie chcemy) lub x = − 7.
3 lis 17:02