relacje
Gosia: Wykazac, ze relacja S (x, y) : 3x + y = 2k jest relacja równowaznosci (jest zwrotna
,symteryczna i przechodnia)
Wyznaczyc klasy abstrakcji relacji S.
Bardzo proszę o pomoc, znam definicję jednak nie wiem w jaki sposób to obliczyć
3 lis 16:28
PW: Określenie relacji niepełne − co oznacza liczba k?
3 lis 16:40
Gosia: 2k=liczba parzysta
3 lis 17:13
PW: Dalej określenie nie jest poprawne:
− liczba k jest pewną − dla tej relacji ustaloną liczbą całkowitą (naturalną?),
czy też
− liczba x pozostaje w relacji S z liczbą y, gdy istnieje liczba całkowita (naturalna?) k,
dla której
3x + y = 2k.
Brak kwantyfikatora jest istotny, powoduje różne rozumienie relacji.
Czy w tak niechlujny sposób zadanie było sformułowane, czy stopniujesz uchylanie rąbka
tajemnicy?
3 lis 17:28
Gray: PW ma rację. Precyzyjne sformułowanie problemu to podstawa!
3 lis 17:49
Gosia: Wykazac, ze relacja S ∊Z
2 postaci (x, y) ∊ S ⇔ istnieje takie k k ∊Z: 3x + y = 2k jest
relacja równowaznosci.
Wyznaczyc klasy abstrakcji relacji
to jest cale polecenie
3 lis 17:51
PW: Nareszcie, Koleżanko matematyczko.
S jest zwrotna: dla x∊Z
(x,x)∊S,
bo
3x +x = 4x = 2(2x),
gdzie k = 2x jest liczbą całkowitą.
S jest symetryczna: jeżeli
3x+y = 2k, to 9x+3y = 6k, czyli 3y+x = 6k − 8x = 2(3k−4x) = 2k1,
gdzie przez k1 oznaczyliśmy liczbę całkowitą 3k−4x.
Podsumowanie: jeżeli (x,y)∊S, to (y,x)∊S.
Przechodniość spróbuj sama.
3 lis 18:09
Gosia: dzieki wielkie za pomoc,juz rozumiem
3 lis 18:55