pomocy :P
das: Wykaż ,że jeśli x>1 to x7>5−7x
3 lis 16:03
J :
..dla x > 1 ..prawa strona jest ujemna .... lewa jest zawsze dodatnia...
3 lis 16:06
das: hmm ale musze to jakos wykazać
3 lis 16:11
das: 

?
3 lis 16:18
pigor: ..., np. tak : x>1>0 ⇔
x−1>0 , to
x7>5−7x ⇔ x
7+7x−5 >0 ⇔ x
7−1+7x−7+3 >0 ⇔
⇔
(x−1)(x6+x5+...+ x+1) −7(x−1)+3 >0 nierówność
prawdziwa ∀x>1. ... c.n.w....

−−−−−−−−−−−−−−−−−−
możesz to sobie jeszcze skomentować słowami i tyle, lub
rozkładać inaczej np. tak : x
7+7x−5= x
7−x+8x−8+3= ...
3 lis 16:46
pigor: ... korzystam powyżej ze wzoru dla
n∊N nieparzystego :
an−bn= (a−b)(an−1b+ ....+abn−1+1), który chyba jest
nawet w tzw. podstawie i w podręcznych "waszych" tablicach .
3 lis 16:52
das: dzięki
3 lis 16:57
pigor: ,,,. kurde tu
(x−1)(x6+x5+...+ x+1)+7(x−1)+3 >0
oczywiście ma być (jest w głowie) znak
+7 a nie − (minus); przepraszam
3 lis 20:34