oblicz współczynnik b
kwiatuch: Oblicz współczynnik b funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+1, jeśli ma ona tylko jedno miejsce
zerowe oraz b<0. Dla tej wartości współczynnika b wyznacz punkty wspólne wykresu funkcji f i
prostej y=4.
3 lis 16:01
J :
Δ = 0
.. potem równanie f(x) = 4 ....
3 lis 16:02
kwiatuch: 
nie rozumiem... czemu f(x)=4...?
3 lis 16:05
J :
.. bo wtedy prosta y = 4 przetnie parabolę y = x2 +bx + c
3 lis 16:07
kwiatuch: a jak Δ wyszła ci 0?
3 lis 16:07
kwiatuch: czyli pod x podkładam 4?
3 lis 16:08
J :
Δ = 0 .. to warunek, aby było 1 miejsce zerowe...
nie, porównujesz ... x2 +bx +1 = 4 i obliczasz x ...
3 lis 16:10