Wykaż ,że jeśli a+b+c=0
MissM: | | a2 | | b2 | | c2 | |
Wykaż ,że jeśli a+b+c=0 i a, b, c ∊ R\{0}, to |
| + |
| + |
| =3 |
| | bc | | ac | | ab | |
3 lis 15:56
PW:
(1) (x+y+z)3 = x3+y3+z3 + 3(x+y)(x+z)(y+z)
− to żadna wyższa matematyka, raz w życiu warto podjąć trud wyprowadzenia tego wzoru, i warto
go zapamiętać.
Teraz już wszystko jasne, dla a=x, b=y, c=z:
x+y = −c, a+c = −b. b+c = −a
i wzór (1) daje
03 = a3+b3+c3 − 3abc,
skąd wynika teza.
3 lis 17:11
PW: Poprawiam, choć to oczywiste:
− w 5. wierszu
x+y = −c, x+z = −b, y+z = −a
3 lis 17:14