Da się narysować wykres funkcji mając równanie y=1+log(x+1) ?
Rafal: Da się narysować wykres funkcji mając równanie y=1+log(x+1) ?
3 lis 15:51
razor: jest to wykres funkcji logx po przesunięciu o wektor [−1,1]
3 lis 15:52
Rafal: Czyli? Z kąd wiesz o jaki ile trzeba ją przesunąć?
3 lis 15:53
3 lis 15:54
J :
f(x) → [ a,b ] → f(x − a) + b
3 lis 15:54
Rafal: Ok wektory już rozumiem

ale w ciąż nie wiem jak wyznaczyć dowolny punkt na osi

.
3 lis 15:57
razor:

logx = 0 → x = 1
logx = 1 → x = 10
3 lis 15:59
Rafal: a nie popełniłeś błędu przy rysowaniu wykresu?
3 lis 16:01
3 lis 16:01
Rafal: Nie rozumiem jak to zrobić bo jak za x podstawiam −4 to nic nie wychodzi
3 lis 16:04
J :
a do czego podstawiasz − 4 ... ?
3 lis 16:08
Rafal: zrobiłem tak y=logx −4=logx i właśnie nie wiem co dalej zrobić
3 lis 16:10
Mila:

x+1>0⇔x>−1
Masz naszkicować wykres. Logarytm ma podstawę 10.
Wybierasz taki argument, aby łatwo obliczyć logarytm
y=log(x), funkcja rosnąca
x=1
log(1)=0 bo 10
0=1
log(10)=1 bo 10
1=10
Translacja o wektor [−1,1]⇒
y=1+log(x+1)
3 lis 16:20
Rafal: Jeszcze jedno putanie

skąd wiadomo, że funkcja dąży do 0.
3 lis 16:25
Mila:
Gdzie dąży do zera?
3 lis 16:26
Rafal: w sensie zaczyna się od 0 ale nie styka się z nim
3 lis 16:26
Rafal: dąży do +∞
3 lis 16:27
Rafal: rozumiem, że log(1)=0 ale dlaczego ten wykres zaczyna się −∞ ale ma granice 0 a nie po prostu
od 0?
3 lis 16:30
Mila:
dla x→0
+ funkcjay= log(x)→−
∞
Z definicji logarytmu.
| | 1 | |
log |
| =log10−1000=−1000 |
| | 101000 | |
| | 1 | |
log |
| =log10−1000000=−1000000 |
| | 101000000 | |
3 lis 16:34
Rafal: ok juz rozumiem dziękuję
3 lis 16:39
3 lis 16:45