Granice
lasko: Mam pytanie do przykładu:
lim = (−0.8)n2n−5
n−>∞
z licznika wynika, ze bedzie 0, gdyż |a| < 1 a w mianowniku wychodzi nieskonczonosc, czyli
0∞ ?
to wynikiem bedzie 0 ?
3 lis 15:47
lasko: i moze jeszcze pytanie:
−(1)n to bedzie 0 ?
3 lis 15:50
lasko: Powinno byc: (−1)
n
3 lis 15:50
razor: zapisz ułamek za pomocą dużego U
an = (−1)n nie ma granicy w ∞
3 lis 15:56
lasko:
przyklad mam troche inny w 2:
ale z tego co wiem to a
∞ =
∞ dla a > 1, 0 dla a = 1 i 0 dla |a| < 1
3 lis 16:00
lasko: Do tego mam jeszcze pytanie:
Tutaj mam
∞∞ ? bo w liczniku jest
∞ −
∞ czyli wynika z tego, ze musze mnozyc przez
sprzeżenie ? czy mogę wyciagnac tu n z pierwiastkow a nastepnie przed nawias ?
3 lis 16:03