Badanie przebiegu funkcji
Piłkarz: | | 5 | | 1 | |
Muszę zbadać asymptoty funkcji x4− |
| x+ |
| |
| | 4 | | 4 | |
Pionowych chyba nie ma bo x∊R (?)
Nie wiem jak zbadać poziome
Jak zacząłem liczyć a w ukośnej to mi wyszło +
∞ więc chyba źle (?)
3 lis 15:23
Piłkarz: Ponawiam
3 lis 16:29
Piłkarz: Jeszcze raz ponawiam
3 lis 17:07
Piłkarz: Może ktoś pomóc?
3 lis 17:28
Piłkarz: Jeszcze raz proszę o pomoc
3 lis 18:21
Piłkarz:
3 lis 19:17
Kacper:
Jak się bada asymptoty poziome? Zajrzyj do książki, a nie od 4 godzin piszesz ponawiam,
ponawiam...
Po prostu nie chce ci się tego poszukać...
3 lis 19:18
Piłkarz: Ale nie mam pojęcia co się dzieje gdy a=+∞
3 lis 19:55
PW: Przykłady ze szkoły średniej:
− czy wykres f(x) = x
2 "przytula się" do jakiejś ukośnej prostej?
− czy wykres g(x) = x
3 tak ma?
− czy może wykres h(x) = 2
x?
Wystarczy narysować kilka punktów wykresów, żeby sobie uświadomić: każda z tych funkcji ma
wykres coraz bardziej oddalający się od jakiejkolwiek prostej.
Są więć funkcje, które asymptot ukośnych nie mają. Dlaczego szukasz ich na siłę dla funkcji
| | 5 | | 1 | |
f(x) = x4− |
| x+ |
| ? Nie ma − to nie ma − a nie "więc chyba źle". |
| | 4 | | 4 | |
4 lis 14:21