f
zespolony: W liczbach zespolonych rozwiąż równanie:
jak takie coś obliczyć ? gdy pod z podstawie x + iy i wymnoże na krzyż to zostanie 1 = 1
3 lis 15:12
J :
Założenie: z ≠ −1
⇔ z + 1 = − z + 1 ⇔ 2z = 0 ⇔ z = 0 ⇔ x = 0 i y = 0
3 lis 15:17
daras: z = 0, teraz prościej ?
3 lis 15:17
zespolony: nie rozumiem skąd −z + 1?
3 lis 15:20
J :
(z − 1)*(−1) = − z + 1
3 lis 15:21
zespolony: czyli jest teraz:
to skąd te 2z ?
3 lis 15:30
J :
....ocknij się .. mnożysz wyjściowe równanie obustronnie przez z − 1 ...
3 lis 15:31
zespolony:
z + 1 = −z + 1
1 = 1
wychodzi mi tak jak na początku
3 lis 15:51
zespolony: a dobra już widzę jest ok
3 lis 15:54
zespolony: mam taką odpowiedź:
z = iy, gdzie y jest ∊ R jest dowolne
czemu y jest dowolne jak wyszło z = 0,czyli x = 0 i y = 0
3 lis 15:55
zespolony: ?
3 lis 16:05
zespolony: ?
3 lis 20:03