Proszę o Pomoc
dziadzio12: 1.Podaj przykłady 5 funkcji liniowych równoległych do wykresu funkcji y= −0,5x+5
2.podaj przykłady 5 funkcji liniowych prostopadłych do wykresu funkcji y= 0,5x+5
3.Dana jest funkcja liniowa f(x)=(2m+4) x+3m−1
a)Dla jakiego m funkcja jest rosnąca
b)Dla jakiego m funkcja jest malejąca
c)Dla jakiego m miejscem zerowym funkcji jest x=2
d)Dla jakiego m wykres funkcji przecina oś Y w punkcie (0,−6)
e)Dla jakiego m do wykresu należy punkt (−2,3)
nie wiem jak się za to ruszyć proszę o pomoc z góry dziękuje
3 lis 14:46
J :
1) y = − 0,5x + k ... za k podstaw dowolne liczby
2) y = − 2x + k ... za k podstaw dowolne liczby
3 lis 14:48
J :
3)
a) 2m + 4 > 0
b) 2m + 4 < 0
c) f(2) = 0 ... i oblicz m
d) f(0) = − 6 ... i oblicz m
e) f(−2) = 3 ... i oblicz m
3 lis 14:52
dziadzio12: dziękuje bardzo
3 lis 14:55
dziadzio12: nadal niewiem jak obliczyć to 1 i 2
3 lis 15:17
J :
.. nic nie obliczasz... podajesz 5 przykładów ... np y = −0,5x + 8 , y = −0,5x − 6 .... itp ...
3 lis 15:19