Rozwiązać równanie
Zuza: Rozwiąż równanie:
(3 +2√2)x + (3−2√2)x=6x
Z góry dziękuję za pomoc
3 lis 14:28
PW: 3+2
√2 = (
√2+1)
2
| | 1 | |
3−2√2 = (√2−1)2 = |
| , |
| | (√2 + 1)2 | |
mamy więc równanie
| | 1 | |
(√2+1)2x + |
| = (√6)2x, |
| | (√2 + 1)2x | |
ale czy to coś zmienia?
Widać na pierwszy rzut oka, że x = 1 jest rozwiązaniem. Sztuka pokazać, że innych rozwiązań nie
ma.
3 lis 15:40
Zuza: Dzięki za odpowiedź.
No właśnie nie wiem jak to pokazać hmmm, bo to że jedynka jest rozwiązaniem to widać na samym
początku.
3 lis 16:02
PW: A podzielić obie strony przez (√6)2x otrzymując
f(x) = 1
− gdyby udało się pokazać, że f jest rosnąca, to mamy go.
Na jakim poziomie rozwiązujemy ?
3 lis 16:08
sąsiad: chyba politechnika gdańska 1 semestr ?
3 lis 16:12
Zuza: Zgadza się sąsiad

Nie wiem czemu wychodzi mi malejąca. Chodzi o to, że jeżeli będzie rosnąca to jest
różnowartościowa i będzie tylko jedno rozwiązanie?
3 lis 16:53