a
zespolony: W liczbach zespolonych rozwiązać równanie:
z2 + 3z(kreska nad 3z) = 0
(x + iy)2 + 3(x − iy) = 0
x2 + 2xyi − y2 + 3x − 3iy = 0
i nie wiem co dalej
3 lis 14:11
bezendu:
(x2−y2)+(2xy+3x−3y)i=0
(x−y)(x+y)=0
x=y lub x=−y x,y∊R
Dalej to już banał.
3 lis 14:16
zespolony: czemu 3x dałeś jako częśc urojoną jak przy niej nie ma części urojonej ?
3 lis 14:19
J :
z = x + yi
z2 + 3z* = 0 ⇔ (x +yi)2 + 3(x − iy) =0 ⇔ x2 − y2 + 3x + (2xy − 3y)i = 0 , czyli:
x2 − y2 + 3x = 0
2xy − 3y ... i rozwiązujesz ten układ równań ...
3 lis 14:21
J :
...2xy − 3y = 0 ...oczywiście...
3 lis 14:22
J :
.. 3x należy do części rzeczywistej ...
3 lis 14:23
bezendu:
źle spojrzałem.
3 lis 14:23
algebra: x2 − y2 + 3x = 0
2xy − 3y = 0
to przecież same zera powychodzą
3 lis 14:26
J :
... ma dokładnie 4 rozwiązania ...
| | 3 | | 3 | |
z = 0 lub z = −3 lub z = |
| (1+√3i) lub |
| (1−√3i) |
| | 2 | | 2 | |
3 lis 14:28
algebra: ja mam takie odpowiedzi do tego zadania:
| | 3 | | 3 + √3 | | 3 | | 3 + √3 | |
z ∊ {0, − 3, |
| + |
| i, |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lis 14:29
zespolony: to jak to liczyć żeby tyle wyszło ?
3 lis 14:29
J :
... dokłdnie to, co napisałem...
3 lis 14:30
zespolony: to jak to tak policzyć ?
3 lis 14:31
J :
| | 3 | |
.. z drugiego ... y(2x − 3) = 0 mamy y = 0 lub x = |
| ... |
| | 2 | |
... podstawiając y = 0 do pierwszego ... dostaniesz dwa iksy ..
| | 3 | |
podstawiając x = |
| ... dostaniesz dwa igreki ... |
| | 2 | |
3 lis 14:34
zespolony: a skąd i przy wynikach ? jak w równaniach nie ma i?
3 lis 15:00
zespolony: a dobra już rozumiem
3 lis 15:05
J :
bo jak masz np x = 0 i y = − 3 ... to dostajesz rozwiązanie: z = x + yi = 0 − 3i = − 3i..
3 lis 15:12