d
zespolony: | | z + 4 | | z | |
Niech u = |
| , v = |
| . Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór |
| | z − 2i | | iz + 4 | |
wszystkich liczb zespolonych z, dla których:
a) liczba u jest rzeczywista
b) liczba v jest rzeczywista
c) liczba u jest czysto urojona
d) liczba v jest czysto urojona
Mógłby ktoś pomóc, powiedzieć jak to zrobić ?
3 lis 14:04
zespolony: ?
3 lis 14:30
zespolony: ?
3 lis 14:42
zespolony: nikt nie pomoze?
3 lis 14:53
zespolony: ?
3 lis 15:57
zespolony: ?
3 lis 20:03
zespolony: ?
3 lis 21:18
bezendu:
Najpierw Twoja próba.
3 lis 21:20
zespolony: wiem,że liczba rzeczywista to taka co ma współrzędne (x,0i), a liczba urojona to (0,yi)
ale nie wiem jak to liczyć na tym przykładzie
3 lis 21:24
Mila:
z=x+iy
| | x+iy+4 | | (x+4)+iy | | x−i(y−2) | |
u= |
| = |
| * |
| |
| | x+iy−2i | | x+i(y−2) | | x−i(y−2) | |
wymnóż i uporządkuj, w mianowniku otrzymasz liczbę rzeczywistą.
3 lis 21:35