matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
monia6216:
√
x+4
= 5−
√
x+9
3 lis 13:29
pigor:
..., metodą równań równoważnych np. tak :
√
x+4
= 5−
√
x+9
i x+4 ≥0 i x+9 ≥0 i 5−
√
x+9
≥0 ⇔ ⇔ x+4= 25+x+9−10
√
x+9
i x ≥−4 i x ≥−9 i x+9≤ 25 ⇔ ⇔ 10
√
x+9
= 30 i x ≥ −4 i x ≤ 16 ⇔ x+9= 9 i −4≤ x ≤ 16 ⇔ ⇔
x=0
∊ [−4;16] − szukane
rozwiązanie
...
3 lis 13:51