d
zespolony: Znaleźć liczby spełniające równanie:
czy w tm przypadku mogę o pomnożyć przez y − 2i ? bo jak inaczej to rozwiązac ?
3 lis 13:25
J :
1) założenie
2) ⇔ 1 + xi = (−1 + 2i)(y − 2i) ...
3 lis 13:28
zespolony: założenie:
y − 2i > 0 ?
3 lis 13:28
J :
.... nie ... y − 2i ≠ 0 , ale tutaj nie potrzeba , bo y − 2i ≠ 0 ...
3 lis 13:29
zespolony: po wymnożeniu wychodzi takie coś:
1 + xi = −y + 2i + 2yi +4
i co z tym zrobić ?
3 lis 13:31
zespolony: skąd wiadomo że y − 2i ≠ 0 ?
3 lis 13:31
J : ... uporządkować stronami i porównać Rez oraz Imz obydwu liczb ...
3 lis 13:33
J :
... liczba zespolona z = x + iy = 0 , gdy x = 0 i y = 0 ...tutaj y = −2 ...
3 lis 13:34
zespolony: −y + xi + 2yi = 3 + 2i
dobrze to uporządkowałem?
3 lis 13:37
J :
..stronami ... 1 + xi = 4 − y + 2(y+1)i ...
3 lis 13:39
zespolony: a w takim przypadku:
jak bedzie wyglądać założenie ?
3 lis 13:43
J :
x ≠ 0 i y ≠ 0
3 lis 13:44
zespolony: czyli dziedzina to R\{0}
3 lis 13:50
zespolony: jak mam taki przykład:
| x + iy | | 2 − 3i | |
| = |
| |
| x − iy | | 2 + 3i | |
to mnożyć przez 2 nawiasy ?
3 lis 13:53
J :
wymnóż "na krzyż" ..
3 lis 13:55
zespolony: to w sumie na to samo wyjdzie to dziedzina będzie R\{0} ?
3 lis 13:57
J : ..tak... x − iy ≠ 0
3 lis 13:59
zespolony: po wymnożeniu:
2x + 2iy + 3xi − 3y = 2x − 2yi − 3y − 3ix
2x − 3y = 2x
2y + 3x = −2y − 3x
coś chyba nie tak ?
3 lis 14:01
J :
| | 2 | |
... 6x + 4y = 0 ⇔ y = − |
| x |
| | 3 | |
3 lis 14:14