Fizyka- Określ tor
Arkadiusz: Określ tor po którym porusza się punkt materialny jeśli jego ruch opisany jest równaniami:
x(t)=Acos(wt)
y(t)=Bsin(wt)
B,A,w>0
zacząłem:
x2=A2cos2(wt)
y2=B2sin2(wt)
x2+y2=A2cos2(wt)+B2sin2(wt)
i nie wiem co dalej a mam to na jutro proszę o pomoc
3 lis 12:40
Gray:
Z jedynki trygonometrycznej:
| | x(t) | | y(t) | |
( |
| )2 +( |
| )2 =1, |
| | A | | B | |
zatem to linia eliptyczna (po zrzutowaniu na płaszczyznę Oxy to elipsa).
3 lis 13:38
Arkadiusz: proszę o dokończenie. Bardzo proszę. Chce w całości przeanalizować
3 lis 13:43
Arkadiusz:
3 lis 14:16
pigor: ... , reszta należy do ciebie; poczytaj o równaniu i o
samej krzywej elipsy (zbiór punktów, których suma odległości
od jej ognisk jest const.), bo na pewno to ci się przyda i to
nie raz ...
3 lis 14:27
Gray: Byłem przekonany, że już skończyłem
3 lis 15:42
Arkadiusz: a moglibyście narysować jeszcze?
3 lis 15:47
Arkadiusz:
3 lis 17:03