Wyznacznik krok po kroku co wolno, a czego nie. PROSZĘ
Jac:
1 0 0 1 1
2 2 1 3 0
1 2 1 −1 2
5 −3 1 0 2
−2 0 3 1 −1
3 lis 12:05
Jac: Ponawiam prośbę, nie chodzi mi o wynik, wyznacznik 4x4 liczę bez problemu zawsze pojawia się
błąd, gdy rozwiązuję macierze 5x5 lub większe czy to się liczy jakoś inaczej?
3 lis 16:25
3 lis 17:56
razor: liczy się tak samo jak inne, spróbuj np. od 4 kolumny odjąć pierwszą, od 5 kolumny odjąć
pierwszą i rozwinąć względem 1 wiersza
3 lis 18:03
Kacper:
Znalazł się kulturalny człowiek
3 lis 18:04
3 lis 18:06
Mila: 1 0 0 1 1
2 2 1 3 0
1 2 1 −1 2
5 −3 1 0 2
−2 0 3 1 −1
k4−k1
1 0 0 0 1
2 2 1 1 0
1 2 1 −2 2
5 −3 1 −5 2
−2 0 3 3 −1
k5−k1
1 0 0 0 0
2 2 1 1 −2
1 2 1 −2 1
5 −3 1 −5 −3
−2 0 3 3 1
(−1){1+1)*1*||2 1 1 −2
||2 1 −2 1
||−3 1 −5 −3
|| 0 3 3 1
W=231
3 lis 21:00
Jac: i okazało się, że nawet tej na cztery nie dam rady.Wyznaczm 2 z w1 i zostaje:
(−1)2 *(2) |1 −2 1 |+(−1)2*(1)| 2 −2 1|
|1 −5 −3 | | −3 −5 −3|
|3 3 1 | | 0 3 1|
itd aż do ostatniej kolumny i wychodzi mi 78−7−22 i czwartego nie liczę bo widać, że wynik się
nie zgodzi. Co robię źle i nie mówcie że źle liczę bo to widzę.
3 lis 22:27
Mila:
Zaraz, cierpliwości.
3 lis 22:31
Mila:
Najlepiej rozwiń wg czwartego wiersza.(wykresla czwarty wiersz i druga kolumnę)
||2 1 1 −2
||2 1 −2 1
||−3 1 −5 −3
|| 0 3 3 1
W=
(−1)4+2*3*||2 1 − 2 ||2 1
||2 −2 1 ||2 −2
|| −3 −5 −3 ||−3 −5
Ten wyznacznik liczę tak:3*[2*(−2)*(−3)+1*1*(−3)+(−2)*2*(−5)−(−2)*(−2)*(−3)−2*1*(−5)−1*2*(−3)]=
=3*(12−3+2012+10+6)=3*57=171
Dopisz dwa następne
Ja tymczasem przekształcę jeszcze macierz
3 lis 22:55
Mila:
||2 1 1 −2
||2 1 −2 1
||−3 1 −5 −3
|| 0 3 3 1
W4−3*W1
||2 1 1 −2
||2 1 −2 1
||−3 1 −5 −3
|| −6 0 0 7
W1=(−1)4+1*(−6)* || 1 1 −2
|| 1 −2 1
|| 1 −5 −3
=6*21=126
W2=(−1)4+4*7*
||2 1 1
||2 1 −2
||−3 1 −5
=7*15=105
126+105=231
3 lis 23:08