torsamosci trygonometryczne
olaxxxx: sprawdż czy podanie rownanie jest torsamoscia
a)
1+sinx=cosx
kreska ułamkowa
cosx 1−sinx
b) (sinx+cosx)(1 − 1 )=tgx−ctgx
kr.ułm
cosx sinx
3 lis 11:27
Gray: Czy tak:
| | 1+sinx | | cosx | |
a) |
| = |
| |
| | cosx | | 1−sinx | |
| | 1 | | 1 | |
b) (sinx+cosx)( |
| − |
| ) = tgx − ctgx ? |
| | cosx | | sinx | |
Używaj U {licznik} {mianownik} /bez spacji
3 lis 11:30
J :
a) ⇔ (1+sinx)(1−sinx) = cos2x ⇔ 1 − sin2x = cos2x ⇔ 1 = sin2x + cos2x ⇔ 1 = 1
..tożsamość..
3 lis 11:46
J :
| | sinx − cosx | | sin2x | | cos2x | |
b) L = (sinx + cosx)* |
| = |
| − |
| = |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
| | sinx | | cosx | |
= |
| − |
| = tgx − ctgx = P ... tożsamość.. |
| | cosx | | sinx | |
3 lis 11:49
ss: Torsje, szczególnie trygonometryczne np sinusoidalne nie są wskazane
3 lis 21:42