roznowsrtosciowosc funkcje
lakbd: | | 1−x | |
zbadaj roznowartosciowosc funkcji y= |
| |
| | 1+x | |
3 lis 09:19
J :
| | − (x+1) + 2 | | 2 | |
..y = |
| = − 1 + |
| .... |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 2 | |
ponieważ funkcja f(x) = |
| jest różnowartościowa,więc cała funkcja też jest |
| | x+1 | |
różnowartościowa ( przesunieta o wektor v =[0,−1] )
3 lis 09:32
Gray: Już ostatnio miałem to dopisać: "plus informacja, że przesunięcie też jest różnowartościowe"
3 lis 09:36
J :
.... można również pokazać, że ∀ x1,x2 ∊ D takich,że x1 ≠ x2 zachodzi: f(x2) − f(x1) ≠ 0
... czyli funkcja jest różnowartościowa..
3 lis 09:48
lakbd: I wlasnie tym ostatnim sposobem nie moge sie doliczyc..w sensie nie mgoe dojsc do sytuacj, w
ktorej x1=x2
3 lis 09:52
lakbd: Albo tak jak ty to piszesz f(x2) − f(x1) ≠ 0 bez roznicy ktorym sposobem
3 lis 09:53
J : ..zakładasz ,że x1 ≠ x2 ⇒ ( x2 − x1 ≠ 0) .... i korzystając z tego załżenia dowodzisz,że
f(x2) ≠ f(x1), czyli f(x2) − f(x1) ≠ 0
3 lis 09:55
lakbd: No ja rozumiem jak to sie robi tylko nie wiem jak do tego dojsc, zeby mi wyszlo na koncu
x1≠x2....
3 lis 10:00
J :
... na końcu ... to ma Ci wyjść teza , a nie załozenie
... założenie: x1 ≠ x2 ... teza: f(x1) ≠ f(x2)...
3 lis 10:04
J :
.. po podstawieniu i przekształceniu .. powinieneś dostać:
| | 2(x2 − x1) | |
f(x2) − f(x1) = |
| .. i wobec założenia: x2 − x1 ≠ 0 mamy: |
| | (x1+1)(x2+1) | |
f(x
2) − f(x−1) ≠ 0 cnw...
3 lis 10:16