prawdopodobieństwo
ala11: proszę szybko
z 52−kartowej talii wylosowano jedną. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania figury
15 lis 11:51
Kaa: Kart jest 52 czyli Ω=52
Z poszczególnych figur mamy po 13 kart czyli A=13
czyli P(A) = 1/4
15 lis 11:59
Nikka: czemu 13?
15 lis 12:08
Kaa: Ajj pomyliłam figury z kolorami

jeśli figury to as, dama, król i walet to A będzie 4*4.
15 lis 12:13
Nikka: 
, coś mi nie grało...
A=16
15 lis 12:15
Kaa: Hah, tak to jest jak się ma kontakt z kartami tylko na matematyce
15 lis 12:17
ala11:
dzięki wielkie a to potrafi ktoś

?
dane są dwa pojemniki i w pierwszym są 3 kule białe i 4 kule czarne. W drugim 4 białe i 5
czarnych . Z losowo wybranego pojemnika bierzemy jedną kulę. oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania kuli białej
15 lis 12:31
Matematyk: Ω=16
716
A=7
Chyba tak, ale z kombinatoryki to ja raczej cienki jestem
15 lis 13:59
Matematyk: Ale głupoty wypisałem!
37*
12+
49*
12=
55126
Różnica wynosi 0.001 w prawdopodobieństwie, mało, ale rozwiązane niepoprawnie. Albo niech już
Bogdan sprawdzi.
15 lis 15:56