Proszę o podpowiedz
Mati: Dany jest czworościan o wierzchołkach A(3,1,1), B(1,4,1), C(1,1,7), D(3,4,9). Obliczyć jego
objętość oraz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka D.
Mam już obliczoną objętość tego czworościanu ale nie mam pojęcia jak się zabrać za obliczenie
wysokosci
Objętosc V=14
Proszę o jakąś podpowiedz wiem ze trzeba bd skorzystac ze wzoru V= 1/3 Pp*H tylko jak obliczyc
Pp
3 lis 00:17
Mati: Wszystko jasne Pp = |AC ◯ AB| /2
Pp=7
V=14
h=2
3 lis 00:28
Gray: | | 1 | |
Objętość czworościanu to |
| * "iloczyn mieszany wektorów, które tworzą czworościan"; pole |
| | 6 | |
| | 1 | |
podstawy to |
| * "długość iloczynu wektorowego wektorów AC, BC". Stąd obliczysz h: |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| |(AB, AC, AD)| = |
| || AC x BC || h, |
| 6 | | 2 | |
gdzie (AB, AC, AD) to iloczyn mieszany wektorów AB, AC, AD.
3 lis 07:03
AS: Skorzystać z gotowego wzoru na objętość czworościanu
|x1 y1 z1 1|
V = 1/6 }x2 y2 z2 1|
|x3 y3 z3 1|
|x4 y4 z4 1|
3 lis 09:11
Gray: To jest właśnie to co napisałem. Z tą różnicą, że Ty masz macierz 4x4, a ja 3x3
3 lis 09:35