funkcje cyklometryczne
kyrtap: Może ktoś mi wyjaśnić czemu y = tg(arctgx) = x , y = arctg(tgx) = x, y = cos(arcsinx) = x
2 lis 23:25
Lukas:
jutro
2 lis 23:27
razor: nie rozumiem pytania
2 lis 23:28
Gray: arctg(tgx)=x tylko dla x∊(−π/2,π/2). Pozostałe zależności wynikają z definicji funkcji
odwrotnej.
2 lis 23:33
Gray: I w ostatniej nie cos(arcsinx)=x tylko sin(arcsin(x)=x.
2 lis 23:34
kyrtap: nie czaję wiem o co chodzi w funkcji odwrotnej ale jeżeli chodzi o arcusy nie czaję
2 lis 23:41
kyrtap: ktoś jest w stanie to łopatologicznie wytłumaczyć?
2 lis 23:49
kyrtap: jestem w kropce
3 lis 00:15
Gray: Tangens, jako funkcja okresowa, nie posiada funkcji odwrotnej. Jeżeli jednak ograniczymy
tangensa do przedziału (−π/2, π/2) to jest tam różnowartościowy i posiada funkcję odwrotną.
Matematycy umówili się, aby oznaczać ją artctg. Czyli arctg:R→ (−π/2, π/2) to funkcja odwrotna
do funkcji tg:(−π/2, π/2)→R. Z definicji wynika więc, że
arctg(tg(x) = x dla x ∊(−π/2, π/2) oraz tg(arctgx)=x, dla x∊R.
Podobnie z sinusem. Nie jest różnowartościowy więc nie posiada.... Ale gdyby ograniczyć go do
przedziału [−π/2, π/2] wszystko jest OK − jako różnowartościowy posiada funkcję odwrotną
arcsin: [−1.1] → [−π/2, π/2]. Na podstawie definicji arcsin(sinx) = x dla x∊[−π/2, π/2] oraz
sin(arcsinx)=x dla x∊[−1,1].
Stąd np.
cos(arcsinx) = ... jedynka trygonometryczna ... = √1−sin2(arcsinx)) = √1−x2
3 lis 08:23