Oblicz układ równań
franek: Oblicz układ równań:
103 = ab + bc + ac
15 = ab
a2 + b2 + c2 = 155
2 lis 22:32
Jolanta: Naprawde jesteś emerytem?
wyznacz a lub z drugiego równania i podstaw do pierwszego
2 lis 22:38
franek: nie, ale też poszukuję tego zadania i nie wychodzi rozwiązanie układu
2 lis 22:42
ICSP: (a+b+c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 + 2(ab + bc + ac) = 361
a+b+c = 19 lub a+b+c = −19
Dalej już z górki
2 lis 22:43
Godzio:
Kolejna wskazówka:
ab + bc + ac = ab + c(a + b) = 103
ab = 15
a + b = 19 − c lub a + b = −19 − c
i masz c...
2 lis 22:46
franek: aaa i właśnie tego nie wiedziałem, dziękuję
2 lis 23:00