monotonicznosc i ograniczonosc na poziomie
uczeń: zbadac monotonicznosc i ograniczonosc ciagów.
an=n!/nn
bn=(n!)4/(4n!)
Wiem jak sie to liczy tzn monotonicznosc an+1−(an) a ograniczonosc to zapewne granice. Trudonsc
sprawia mi silnia tutaj.
2 lis 22:20
uczeń: up
2 lis 23:32
Kris: Zauwaz ze wszystkie wyrazy sa dodatnie. Wiec mozesz zbadac monotonicznosc ze wzoru
i wiadomo juz ze jesli to > 1 to rosnacy jesli = 1 to stały a jesli < 1 to malejacy
3 lis 01:38
uczeń: A coś wiecej, jak rozprawic sie z ograniczonoscia i sama silni,a
3 lis 06:41
Gray: Zatem ograniczoność:
| | n! | | 1 | | 2 | | n | |
an = |
| = |
| |
| ... |
| ≤1 |
| | nn | | n | | n | | n | |
| | (n!)4 | | (n!)3 | |
bn = |
| = |
| − to jest nieograniczone. |
| | 4n! | | 4 | |
Lub, gdyby się okazało, ze ciąg b
n wygląda odrobinę inaczej,
| | (n!)4 | |
bn = |
| ≤1 − pokazuje się to tak samo jak dla ciągu an. |
| | (4n)! | |
3 lis 06:58
J :
| | n√n! | | 1 | |
....istnieje też dowód,że lim |
| = |
| |
| | n | | e | |
| | n! | | n√n! | | 1 | |
...zatem: lim |
| = lim ( |
| )n = lim |
| = 0 |
| | nn | | n | | e | |
3 lis 07:03
J :
| | 1 | |
.... = lim ( |
| )n = 0 ...oczywiście... |
| | e | |
3 lis 07:14
Gray: A monotoniczność:
| an+1 | | (n+1)! | | nn | | n+1 | |
| = |
| |
| = |
| nn = |
| an | | (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)n+1 | |
| | nn | |
= |
| ≤1 → ciąg nierosnący. |
| | (n+1)n | |
Podobnie b
n.
3 lis 08:27
uczen: A jakieś bardziej lopatologiczne wytłumaczenie tych przykladow
3 lis 08:47