trygonometria
M: Rozwiąż równanie:
12cosx−√32sinx=1
2 lis 22:12
Saizou :
sin30cosx−cos30sinx=1
sin(30−x)=1 dokończ...
2 lis 22:16
pigor: ...,
... ⇔ sin
π6cosx−cos
π6sinx=1 ⇔ sin(x−
π6)=1 ⇔ ...
2 lis 22:16
pigor: ... o kurde znaku u mnie coś nie tak ...

jednak powinno być tak jak u kolegi powyżej
sin(
π6−x)=1 itd.
2 lis 22:19
M: czemu (30−x) a nie odwrotnie?
2 lis 22:22
pigor: ..., bo we wzorze tablicowym masz sin(
α−β)= sin
αcosβ− cos
αsinβ
(zobacz sobie gdzieś w tablicach, podręczniku lub t.p.) . ...
3 lis 02:14