Wyznacz wymiary prostopadłościanu
emeryt: Potrzebuję pilnej pomocy w rozwiązaniu zadania
Wyznacz wymiary prostopadłościanu, wiedząc że jego przekątna ma długość 155−−−√ cm, pole
podstawy wynosi 15cm2 , a pole powierzchni calkowitej jest równe 206cm2.
2 lis 21:57
Jolanta: przekątna jest przeciwprostokątna trójkąta,którego jeden bok to wysokość prostopadłoscianu a
drugi bok to przekątna podstawy tw Pitagorasa
1552=d2+H2
d2=a2+b2
wyznaczysz a i b z układu równań
a*b=15cm2
2ab+2aH+2bH=206cm2
2 lis 22:15
Jolanta:
2 lis 22:39