z wartością bezwzględną
j88: rozwiąż równania: a) |2x2−2x−1,5|=2,5 b) |x2+2x+3|=|2x|, mógłby ktoś pomoć? zupełnie nie wiem
jak się za to zabrać
2 lis 21:14
j88: nikt nie wie?
2 lis 23:04
Kacper:
O tej porze, to każdy chce spać!
2 lis 23:05
j88: Zdaję sobie z tego sprawę...
2 lis 23:15
pigor: ..., z definicji |x|=a i a≥0 :
a)
|2x2−2x−1,5|= 2,5 ⇔ 2x
2−2x−1,5= −2,5 v x
2−2x−1,5= 2,5 ⇔
⇔ 2x
2−2x+1= 0 v x
2−2x−4= 0 /+5 ⇔ x∊∅ v (x−1)
2= 5 ⇔ |x−1|=
√5 ⇔
⇔ x−1= −
√5 v x−1=
√5 ⇔ x=1−
√5 v x=1+
√5 ⇔
x∊{1−√5,1+√5} ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
|x2+2x+3|=|2x| ⇔ x
2+2x+3= −2x v x
2+2x+3= 2x ⇔
⇔ x
2+4x+3= 0 v x
2+3= 0 ⇔ (x+1)(x+3)= 0 v x∊∅ ⇔
x∊{−1,−3} . ...
3 lis 01:16