granice
kyrtap: Znajdowanie asymptot
Znajdź asymptoty funkcji:
Mógłby ktoś te zagadnienie na tym przykładzie wytłumaczyć
2 lis 20:46
Janek191:
Asymptoty pionowe o równaniach:
x = − 1 i x = 1
bo
lim f(x) = − ∞
x → − 1−
lim f(x) = + ∞
x → − 1+
lim f(x) = − ∞
x → 1−
lim f(x) = + ∞
x → 1+
2 lis 20:53
Janek191:
Asymptota ukośna o równaniu y = x
2 lis 20:59
kyrtap: co oznaczają te 1+ i 1−
2 lis 21:03
Janek191:
Bo
x → +
∞
x → −
∞
lim ( f(x) − x} = 0 = k
x → −
∞
lim ( f (x) − x) = 0 = k
x → +
∞
Prosta o równaniu y = m x + k jest asymptotą ukośną , czyli
prosta o równaniu
y = 1*x + 0 = x
2 lis 21:04
Janek191:
1+ − granica prawostronna ( dla x > 1)
1− − granica lewostronna ( dla x < 1 )
2 lis 21:05
kyrtap: kurde nie łapię tego
2 lis 21:11
Janek191:
Np.
Granica lewostronna funkcji f w punkcie x
0 = − 1
czyli
x → − 1
−
bo x
3 → − 1
x
2 → 1 , ale te kwadraty są > 1 , więc różnica x
2 − 1 > 0 i dąży do 0
Te iksy są mniejsze od (−1)
np, − 1, 3 , − 1,2 ; − 1,1
więc ich kwadraty są równe
1,69 ; 1,44 , 1,21 , itd zbliżają się do 1
różnice x
2 − 1
są równe
0,69 ; 0,44, 0,21 itd zbliżają się do 0 ale są dodatnie
więc iloraz U{ − 1} { 0
+} → −
∞
2 lis 21:25
kyrtap: każda asymptota określona jest wzorem y = mx + k
2 lis 21:29
Janek191:
y = m x + k − równanie asymptoty ukośnej
2 lis 21:30
kyrtap: ok dzięki Janek
2 lis 21:31
kyrtap: czyli mogę liczyć tylko f(x)/ x = m i f(x) −x = k w ten sposób wyznaczam każdą asymptotę
2 lis 21:35
Janek191:
Jeżeli istnieją granice właściwe
| | f(x) | |
lim |
| = m i lim ( f(x) − m x) = k |
| | x | |
x → +
∞ x → +
∞
to prosta y = m x + k jest asymptotą ukośną prawostronną krzywej y = f(x)
Jeżeli istnieją granice właściwe
| | f(x) | |
lim |
| = m i lim ( f(x) − m x) = k |
| | x | |
x → −
∞ x → −
∞
to prosta y = m x + k jest asymptota ukośną lewostronną krzywej y = f(x).
2 lis 21:36
kyrtap: skąd mam wiedzieć czy te granice istnieją
2 lis 21:38
kyrtap: patrząc na dziedzinę?
2 lis 21:45
Janek191:
| | 1 | |
Funkcja f(x) = 3 + |
| ma asymptotę poziomą o równaniu y = 3 |
| | x | |
bo
| | 1 | | 1 | |
lim ( 3 + |
| ) = 3 i lim ( 3 + |
| ) = 3 |
| | x | | x | |
x→ −
∞ x → +
∞
i asymptotę pionową o równaniu x = 0.
2 lis 21:49
kyrtap: patrzymy ze względu na granicę i dziedzinę tak?
2 lis 21:51
kyrtap: czyli ta co podałem wyżej nie ma granicy właściwej prawda
2 lis 21:53
Janek191:
Patrz:
W. Krysicki : Analiza matematyczna w zadaniach cz. I ( jest na pdf )
s.74 − 77
oraz rozdział X s.185 − 230
2 lis 21:54
Janek191:
Funkcja f nie ma granicy właściwej , ale istnieje granica właściwa funkcji
2 lis 21:58
kyrtap: czytając te książki i tak nic nie rozumiem, ale dzięki za pomoc Janek
2 lis 22:05