Sprowadź do równania kwadratowego
mathmen: 3√x2 − 3√x = 0
2 lis 20:46
Saizou :
3√x=t
(3√x)2−3√x=0
t2−t=0
2 lis 20:48
pigor: ..., D=R, a wtedy dane równanie
3√x2−
3√x= 0 ⇔
3√x2=
3√x ⇔ x
2= x ⇔
x2−x= 0 ⇔ x(x−1)= 0 .
2 lis 20:58
mathmen: ale x2 jest pod pierwiastkiem
2 lis 20:59
pigor: ..., co z tego

, to nie jest
2√x2=
√x2= |x| z definicji ...
3 lis 12:21
alohomora: x23 − x13 = 0
x13 (x2−1) = 0
3√x = 0 v x=1 v x=−1
3 lis 12:28
J :
..ostatni wpis ... bzdury...
3 lis 12:33
PW: A nawet można powiedzieć, że świetnie, tyle że dla ujemnych x lewa strona równania jest
dodatnia, a więc ujemny x = −1 nie jest rozwiązaniem.
3 lis 15:27
J :
x1/3*x2 = x2/3 ... ciekawe ...
3 lis 15:30
PW: I jeszcze ciekawsze, że gdyby uwzględnić uwagę o nieujemności rozwiązań − wynik byłby ...
poprawny. Ładny przykład na to, że kryterium poprawności wyniku jest tylko jednym z wielu
kryteriów przy ocenianiu rozwiązania.
3 lis 15:51