Kwadratowa
Polityk: Jak to rozbić na wzory vietea?
|x1|+|x2|≤0
2 lis 20:40
Kacper:
Podaj całą treść zadania.
2 lis 20:41
Kris: |x1| + |x2| ≤ 0 |2
x12 + 2|x1*x2| + x22 ≤ 0
x12 + x22 2|x1*x2|≤ 0
(x1 + x2)2 −2x1x2 + 2|x1*x2| ≤ 0
2 lis 20:46
Polityk: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2−(m−3)x+1 ma różne pierwiastki x1 i x2 spełniające
warunek |x1|+|x2|≤1?
Obliczyłem już jaka ma być Δ ale z resztą nie mogę sobie poradzić
2 lis 20:46
Saizou :
la+bl ≤ lal+ lbl≤0
la+bl≤0
2 lis 20:51
pigor: ..., no to dlaczego wprowadzasz w błąd z tym zerem

|x
1|+|x
2| ≤ 0 ⇔ |x
1|+|x
2| = 0 ⇔ x
1=0 i x
2=0 i koniec
2 lis 20:53
Polityk: Tylko źle napisałem bo tam jest |x1|+|x2|≤1
2 lis 21:03
Saizou : skorzystaj z tego co napisał Kris tylko że zamiast zero po prawej stronie masz 1
2 lis 21:06
Polityk: A to podniesienie do kwadratu nie zmieni wyników?
2 lis 21:10
Gray: Nie. |x1| + |x2| ≤ 1 ⇔ (|x1| + |x2|)2 ≤ 1
2 lis 21:30
pigor: ..., nie zmieni, bo obie strony nieujemne
... ⇔ (x
1+x
2)
2−2x
1x
2+2|x
1x
2| ≤ 1 ⇔
⇔ (x
1x
2<0 i (x
1+x
2)
2−4x
1x
2 ≤ 1) v (x
1x
2 ≥0 i (x
1+x
2)
2 ≤ 1) ⇔
⇔ (x
1x
2<0 i (x
1−x
2)
2 ≤ 1) v (x
1x
2 ≥0 i (x
1+x
2)
2 ≤ 1) ⇔
⇔
(x1x2<0 i |x1−x2| ≤ 1) v (x1x2 ≥0 i |x1+x2| ≤ 1) , gdzie
|x1−x2|= 1a√Δ; podstawiaj i ciągnij dalej pamiętając o warunku
Δ>0..
2 lis 21:39