Monotoniczność ciągu
Kasia: Zbadaj monotoniczność ciagu a{n)=(1+1/n)n+1
2 lis 20:37
Jolanta:
ciag jest rosnący jeśli an+1−an>0
malejący an+1−an<0
wyznacz an+1 w ten sposób, ze tam gdzie jest n podstaw n+1
2 lis 21:02
Gray: Nikt?

Sam jest ciekawy rozwiązania

Wiemy, że to co różni ten ciąg od ciągu (1+1/n)
n to
monotoniczność właśnie − ten jest malejący. Granicę mają wspólną − e.
Najprościej monotoniczność wykazać badając monotoniczność funkcji
f:(0,
∞)∍x→(1+1/x)
x+1 ∊R.
Tu mamy narzędzia w postaci pochodnych. Niestety, w wielu przypadkach takie rozwiązanie odpada.
Z wiadomych powodów...
3 lis 08:51
Gray: Gdyby jednak można było pochodne stosować...
Dla f(x)=(1+1/x)
1+x
f'(x) = ( e
ln(1+1/x)x+1 )' = ( e
(x+1)ln(1+1/x) )' = (1+1/x)
x+1 ((x+1)ln(1+1/x))' =
| | −1/x2 | |
= (1+1/x)x+1 (ln(1+1/x) + (x+1) |
| ) = (1+1/x)x+1 (ln(1+1/x) −1/x)= ... |
| | 1+1/x | |
_________________________________
wiemy, że e
x>1+x, dla x>0. Stąd: x>ln(1+x) dla x>0
_________________________________
... = (1+1/x)
x+1 (ln(1+1/x) −1/x) <0 funkcja malejąca.
Skoro funkcja f maleje dla x>0 to, z definicji f(n)>f(n+1). To oznacza, że i ciąg maleje...
3 lis 09:08
Gray: Zawsze można też skorzystać z nierówności Bernoulliego: (1+x)
n≥1+nx, n∊N, x≥−1. Tę ostatnią
dowodzimy indukcyjnie.
Przyjmując a
n= (1+1/n)
n+1
dość łatwo pokazać, że
| an+1 | | 1 | |
| = (1+1/n) (1− |
| )n+1 ≥ nierówność Bernoulliego ≥ |
| an | | (n+1)2 | |
| | n+1 | | n+1 | | n | |
≥(1+1/n) (1− |
| ) = |
| |
| =1. |
| | (n+1)2 | | n | | n+1 | |
Koniec.
3 lis 11:54