matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
Blue:
Dany jest trójkąt o bokach 8,5,11. Oblicz sinus najmniejszego kąta oraz długość wysokości opuszczonej na najdłuższy bok.
√
21
8
√
21
Liczyłam z tw.cosinusów i wyszło mi , że sinx =
i h=
, w odpowiedzi
11
11
mam inaczej..... Czy ja to źle obliczyłam
?
2 lis 20:23
Saizou :
np.
1
P
t
=
√
p(p−a)(p−b)(p−c)
, gdzie p=
(a+b+c)
2
1
1
p=
(8+5+11)=
*24=12
2
2
P
t
=
√
12(12−8)(12−5)(12−11)
=
√
12•4•7•1
=
√
4•3•4•7
=4
√
21
1
P
t
=
absinα
2
1
4
√
21
=
•8•11•sinα
2
4
√
21
=44•sinα
√
21
sinα=
11
2 lis 20:31
Blue:
Czyli błąd w odpowiedziach?
2 lis 20:48
Saizou :
no raczej
2 lis 20:49
Blue:
Dzięki
2 lis 22:01