pole trójkąta
ola: oblicz pole trójkąta abc a(6,2) b(2,6) c(−3,−3)
2 lis 20:06
2 lis 20:15
pigor: ... , możesz to policzyć z iloczynu skalarnego
wektorów np.AB=[−4,4],AC=[−9,−5], tak :
PΔ= 12 |AB◯AC|=
12|−4*(−5)−4*(−9)|=
12|20+36|=
28 [j
2].
2 lis 20:16
Janek191:
→
CA = [ 6 − (−3) ; 2 − (−3)] = [ 9 ; 5]
→
CB = [ 2 − (−3) ; 6 − (−3) ] = [ 5; 9 ]
→
AB = [ 2 − 6 ; 6 − 2 ] = [ − 4 ; 4 ]
więc ΔABC jest równoramienny.
S − środek AB
S = ( 4 ; 4)
→
CS = [ 4 − (−3) ; 4 − (−3)] = [ 7 ; 7]
I AB I = √(−4)2 + 42 = √16*2 = 4√2
I CS I = √ 72 + 72 = √49*2 = 7 √2
Pole Δ
P = 0,5 I AB I* I CS I = 0,5* 4√2*7√2 = 28
==================================
2 lis 20:19
Janek191:
→
CA = [ 6 − (−3) ; 2 − (−3)] = [ 9 ; 5]
→
CB = [ 2 − (−3) ; 6 − (−3) ] = [ 5; 9 ]
→
AB = [ 2 − 6 ; 6 − 2 ] = [ − 4 ; 4 ]
więc ΔABC jest równoramienny.
S − środek AB
S = ( 4 ; 4)
→
CS = [ 4 − (−3) ; 4 − (−3)] = [ 7 ; 7]
I AB I = √(−4)2 + 42 = √16*2 = 4√2
I CS I = √ 72 + 72 = √49*2 = 7 √2
Pole Δ
P = 0,5 I AB I* I CS I = 0,5* 4√2*7√2 = 28
==================================
2 lis 20:20
ola: A wie ktoś jak wykazać że trójkąt jest równoramienny?
2 lis 20:21
ola: A już wiem
2 lis 20:22
Janek191:
@Pigor
Tam jest wyznacznik pary wektorów, a nie iloczyn skalarny !
2 lis 20:27
pigor: ...; przepraszam, no jasne w module jest ...

wartość
wyznacznika kwadratowego tych wektorów (tak mi się lepiej pamięta)
2 lis 20:43