ciąg rekurencyjny z sinusem
bartek: Mam ciąg dany rekurencyjnie:
a1 ∊ (0,1)
an+1 = sin an
Zadaniem jest zbadać jego zbieżność i znaleźć granicę, jeśli istnieje.
Wiem że dla x < 1 ⇒ sinx < x
Z tego wiem że xn+1 < xn a więc ciąg jest malejący. Teraz nie wiem jak wykazać że zbieżny
jest do zera.
Czy wystarczy rozumowanie:
g = lim an = lim an+1
g = sin g ⇔ g = 0
2 lis 20:02
Gray: Jeszcze musisz zauważyć, że ciąg jest ograniczony od dołu (np. przez 0). Czyli jest zbieżny.
Jego granica g spełnia równanie, które podałeś: g=sing. Widać, że g=0 jest jego rozwiązaniem.
Pytanie na które pozostało odpowiedzieć jest takie, czy równanie to nie posiada innych
rozwiązań?
Ponieważ, jak zauważyłeś, dla x∊(0,1) : sinx<x zatem równanie x=sinx w przedziale (0,1) nie
posiada rozwiązań. Wniosek: g=0 jest jego granicą.
3 lis 08:44