matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź asymptoty
Kama.:
Witam proszę o pomoc Znajdź wszystkie asymptoty: f(x)=
sinx
x
Na poczatek określam dziedzine Df=R\{0} lim
sinx
x
=1 co oznacza brak asymptoty pionowej. x−>0
sinx
ale co z asymptotami ukośnymi ?
*
1
x
i co dalej ?
x
2 lis 19:48
Janek191:
Asymptota pozioma y = 0
sin x
sin x
bo lim
= 0 i lim
= 0
x
x
x→ −
∞
x → +
∞
3 lis 07:12