wektory
Loka: wektory
Proszę o wytłumaczenie

(p+q, 2p−q, r) = (p, 2p−q, r) + (q, 2p−q, r) = 2(p, p, r) − (p, q, r) +2(q, p, r) − (q, q, r)
Skąd się wzięły te liczby po drugim "=" ?
2 lis 19:45
Loka: ok, juz wiem
a dalej jest tak:
= 2*0 − (p, q, r) −2(p, q, r) − 0
dlaczego te wektory są zerowe?
2 lis 19:49
Loka: up
2 lis 21:01
Gray: Czy (p,q,r) to przypadkiem nie jest iloczyn mieszany wektorów, a nie wektor? Tak to się też
oznacza.
Wówczas wszystko nadal gra i wiadomo, że (p,p,r)=(q,q,r) = 0 bo iloczyn mieszany (a,b,c) to
wyznacznik macierzy o wierszach (lub kolumnach − na to samo wychodzi) a, b oraz c. Gdy dwie
kolumny są takie same to wyznacznik jest zerem − znany fakt.
3 lis 09:41