granice
kyrtap: Znajdź obie granice jednostronne (właściwe bądź niewłaściwe) we wskazanym punkcie:
| | x−1 | |
a) y = |
| w punkcie 1 |
| | Ix−1I | |
o co tutaj chodzi?

może ktoś na tym przykładzie wytłumaczyć
2 lis 19:44
Martiminiano: Za chwilkę Ci napiszę jak ja to rozumiem.
2 lis 19:47
Martiminiano: Definicja książkowa granica jednostronna właściwa:
Dana jest funkcja y=f(x), której dziedziną D jest zbiór R albo przedział liczbowy, albo suma
przedziałów. Mówimy, że funkcja f ma w punkcie x0 granicę prawostronną (lewostronną) równą g
wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnego ciągu argumentów (xn) o wyrazach większych
(mniejszych) i zbieżnego do x0 odpowiadający mu ciąg wartości funkcji jest zbieżny do liczby
g.
Przy obliczaniu granic jednostronnych stosuje się poznane twierdzenia dotyczące działań na
graniach funkcji. Podstawiasz wartość za x i liczysz, w tym przypadku granica będzie
niewłaściwa, bo jak podstawiłbyś 1, to w mianowniku wyszłoby 0.
Defincja książkowa granica jednostronna niewłaściwa:
Definicja książkowa:
Dana jest funkcja y=f(x), której dziedziną D jest zbiór R albo przedział liczbowy, albo suma
przedziałów. Mówimy, że funkcja f ma w punkcie x0 granicę niewłaściwą nieskończoność (minus
nieskończoność) wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnego ciągu argumentów (xn) o wyrazach
różnych od x0 i zbieżnego do x0 odpowiadający mu ciąg wartości funkcji jest rozbieżny do
nieskończoności (minus nieskończoności). A teraz zadanie.
2 lis 20:03
kyrtap: jestem ciekaw
2 lis 20:16
Martiminiano: Na początek zrobiłbym tak:
Dla x≥1 f(x)=1
lim
x→1+ f(x)=1
Argumenty dążą do 1 z lewej strony na osi. Mianownik dąży do 0, wartości funkcji dla x→1
− są
ujemne (w liczniku mamy 0
−, a w mianowniku 0
+, plus i minus daje minus)
2 lis 20:23
kyrtap: przypadkiem z lewej strony granica − 1
2 lis 20:35
Martiminiano: Więc w pierwszym przypadku jest granica właściwa, a w drugim niewłaściwa. Dodatkowo ważne
twierdzenie, które przyda się przy wykazywaniu ciągłości funkcji: Granica limx→x0f(x)
istnieje wtedy i tylko wtedy, gdy istnieją granice jednostronne limx→x0+ f(x) i
limx→x0− f(x) oraz
limx→x0+ f(x)= limx→x0− f(x)
I kolejne trzy ważne rzeczy: Jeżeli funkcja y=f(x) ma w punkcie x0 granicę jednostronną
niewłaściwą, to prostą x=x0 nazywamy asymptotą pionową wykresu funkcji
Jeżeli limx→∞ f(x)=g, to prostą y=g nazywamy asymptotą poziomą wykresu funkcji w
nieskończoności
Jeżeli limx→−∞ f(x)=k, to prostą y=k nazywamy asymptotą poziomą wykresu funkcji w minus
nieskończoności
2 lis 20:35
Martiminiano: Moim zdaniem zrobiłem to dobrze, mam nadzieję, że nie sieję herezji

. Może ktoś jeszcze
odpowie.
2 lis 20:39
Eta:
| | x−1 | |
dla x<1 f(x)= |
| = −1 |
| | −(x−1) | |
2 lis 20:40
Kacper:
Ale referaty
2 lis 20:40
Martiminiano: Jednak źle

A tyle się naprodukowałem
2 lis 20:40
Martiminiano: Głupotę zrobiłem przy wartości bezwzględnej...
Jak chcesz to mogę podać Ci kilka przykładów z podręcznika na granice jednostronne właściwe i
niewłaściwe
2 lis 20:42
Eta:
2 lis 20:43
Eta:
2 lis 20:57
Mila:
A co chcesz Eto zobaczyć?
2 lis 21:16
Eta:
próbną
2 lis 21:18
Mila:
2 lis 21:19
Eta:
Mila arkusze z próbnej !
2 lis 21:20