Funkcja wykładnicza
Toby: (3−2√2)x+(3+2√2)x=6x
2 lis 19:22
Eta:
Po prawej pewnie jest samo
6 ?
| | 1 | |
zauważ,że : 3+2√2= |
| podstaw za (3−√2)x=t |
| | 3−2√2 | |
| | 1 | |
t+ |
| =6 i działaj .......... |
| | t | |
2 lis 19:40
Toby: Prosiłbym o pomoc w tym równaniu. Gubię się w momencie, gdy po pomożeniu wszystkiego przez
jeden ze składników miałbym równanie kwadratowe, ale zostaje 6x z którym nie wiem co zrobić.
2 lis 19:41
Toby: jest 6
x dlatego mam problem
2 lis 19:42
Toby: zostaje t2 +6xt+1=o
2 lis 19:43
PW: Może po prostu trzeba zgadnąć (co jest oczywiste), że jednym z rozwiązań równania
(3−2√2)x + (3+2√2)x = 6x
jest liczba 1.
Pomyśleć, czy jest to jedyne rozwiązanie biorąc pod uwagę własności funkcji wykładniczej.
2 lis 21:35