| 24 − 32n+1 | |
| 10n−1 + 1 |
| 24n − 32n + 1 | 16n − 3*9n | |||
an = | = | = | ||
| 10n −1 + 1 | 0,1*10n + 1 |
| (1,6)n − 3*(0,9)n | ||
= | ||
| 0,1 + (0,1)n |
| + ∞ − 0 | ||
lim an = | = +∞ | |
| 0,1 + 0 |
| 100n − 1 | (102)n − 1 | |||
an = | = | = | ||
| 22n − 3*52n | 22n − 3*52n |
| 102n −1 | ||
= | dzielimy licznik i mianownik przez 102n | |
| 22n − 3*52n |
| |||||||||||||||||
an = | } | ||||||||||||||||
|
| 1 − 0 | ||
lim an = | = + ∞ | |
| 0 + 0 |
| 100n − 1 |
| ||||||||||||||||||
an = | = | ||||||||||||||||||
| 4n − 3*25n |
|
| 1 − 0 | ||
lim an = | = +∞ | |
| 0 − 0 |