matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
kyrtap:
ln(1−x)
ln(1 + (−x))
−1
lim
x
→
1
= lim
x
→
1
=
*
=
x
x
−1
−ln(1 + (−x))
−1
lim
x
→
1
=
poprawnie wyliczona granica?
−x
−1
2 lis 19:10
kyrtap:
−1
= 1
−1
2 lis 19:10
Gray:
x→1? A może x→0...Tak, czy inaczej − źle to obliczone jest: ln0≠1
2 lis 19:12
kyrtap:
ln(1+ (−x))
sorki −1 będzie bo
= 1
−x
2 lis 19:14
Gray:
x→?
2 lis 19:19