Oblicz granicę funkcji
ledzeppelin19: Witam, lim x→π/2 (1−sinx)tgx , bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem .
lim x→π/2 (1−sinx)tgx
2 lis 19:02
Gray: | | 0 | |
1−sinx → 0, tgx→ +/− ∞ czyli masz |
| = 0. |
| | +/−∞ | |
2 lis 19:10
ledzeppelin19: Nie może być ponieważ [0/∞] to symbol nie oznaczony.
2 lis 20:09
Gray: Od kiedy?
2 lis 21:25
ledzeppelin19: Od zawsze , jeden z 7
3 lis 13:50
Gray: 0/
∞ to nie jest symbol nieoznaczony. Ale Ty masz 0*
∞ a to już jest. Źle popatrzyłem na zadanie
| | 1−sinx | |
(widziałem tam |
| ). |
| | tgx | |
Ktoś pewnie pomoże, bo zadanie jest dość proste. Jak nie, to ja pomogę, ale za 90 minut.
3 lis 13:59
Gray: Zgodnie z obietnicą:
| | (1−sinx)sinx | | (1−sinx)sinx | | 1+sinx | |
(1−sinx)tgx = |
| = |
| |
| = |
| | cosx | | cosx | | 1+sinx | |
| | cos2x sinx | | cosx sinx | | 0 | |
= |
| = |
| → |
| =0 (x→π/2) |
| | cosx(1+sinx) | | 1+sinx | | 2 | |
3 lis 15:49
ledzeppelin19: Masz rację 0/∞ to nie jest symbol nieoznaczony , coś mi się popaprało , wielkie dzięki za
rozwiązanie zadania , jak tak na to teraz patrze to był łatwy przykład ,a ja nad tym
siedziałem 2 godziny i nic nie wymyśliłem , dzięki i pozdrawiam,
3 lis 20:38