Wyznacz liczbę
Sylwia: Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 2,
jest równa 1429. Wyznacz te liczby.
2 lis 18:27
...:
(2+n*7)2+[2+(n+1)*7]2=1429
2 lis 18:34
Janek191:
x = 7 a + 2
y = 7 a + 9
a
2 + b
2 = 1 429
( 7 a + 2)
2 + ( 7 a + 9)
2 = 1 429
49 a
2 + 28 a + 4 + 49 a
2 + 126 a + 81 = 1 429
98 a
2 + 154 a + 85 = 1 429
98 a
2 + 154 a − 1 344 = 0 / : 2
49 a
2 + 77 a − 672 = 0
Δ = 5 929 − 4*49*(− 672) = 5 929 + 131 712 = 137 641
√Δ = 371
| | − 77 − 371 | |
a = |
| − nie jest liczbą całkowitą |
| | 98 | |
lub
więc
x = 7*3 + 2 = 23
y = 7*3 + 9 = 30
2 lis 18:36
Janek191:
Oczywiście a ∊ ℕ1
2 lis 18:39
...:
49n
2+28n+4+49n
2+126n+81=1429
98n
2+154n−1344=0
√Δ=742
zatem te liczby to 23 i 30
2 lis 18:46