matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź granicę ciągu
m:
2
3n+2
+ 6
n−2
+3
8
n+2
+ 4
n−1
+ 2
2n+3
Wynik to 1/16, ale ja nie umiem do tego dość
Wychodzi mi 3 1/16 / 0
2 lis 18:06
Janek191:
1
4*8
n
+
*6
n
+ 3
36
a
n
=
;
1
64*8
n
+
*4
n
+ 8*4
n
4
dzielimy licznik i mianownik przez 8
n
1
3
3
4 +
*(
)
n
+
36
4
8
n
a
n
=
}
1
1
64 +
*(
1
2
)
n
+ 8*(
)
n
4
2
więc
4 + 0 + 0
4
1
lim a
n
=
=
=
64 + 0 + 0
64
16
n→
∞
2 lis 18:16
m:
dziekuje!
2 lis 18:21