granice
kyrtap: Oblicz granice funkcji
2 lis 18:03
2 lis 18:04
Gray: Pomnóż liczni i mianownik przez 1+cosx, potem jedynka trygonometryczna w liczniku i fakt, że
sinx/x →1 (x→0).
Powodzenia!
2 lis 18:05
razor: | (1−cosx)(1+cosx) | | 1−cos2x | | sin2x | |
| = |
| = |
| = |
| x2(1+cosx) | | x2(1+cosx) | | x2(1+cosx) | |
| | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2* |
| = 1* |
| = |
| |
| | x | | 1+cosx | | 2 | | 2 | |
2 lis 18:07
kyrtap: rozumiem że przez sprzężenie można mnożyć, przez 1 + cosx lub przez inne liczby również
2 lis 18:08
razor: można mnożyć przez wszystko co nie jest zerem
2 lis 18:09
kyrtap: dzięki razor
2 lis 18:11
kyrtap: innym też dziękuje
2 lis 18:11