jerey: rozwiazac rowanie w zb liczb zespolonych;
z3−6iz2−12z+8i=0
nie chcę robic sposobem z=x+yi i przyrównywac czesci Re i Im i pozniej rozwiazywac układ.
Moglby mi ktos pomoc jak szybciej to ugryźc?
2 lis 18:03
razor: W(2i) = 8i3+24i−24i+8i = 8i3+8i = −8i+8i = 0
2 lis 18:05
Gray: (z−2i)
3 =?
2 lis 18:06
jerey: dzięki
2 lis 18:07
jerey: Gray nie zauważyłem tego
2 lis 18:08
J :
sprawdź , czy to nie równa się : (z −2i)3 ...
2 lis 18:08
J :
....jednak się równa...
2 lis 18:09
Mila:
1) szukasz pierwiastka wśród dzielników 8i.
z=2i
(2i)3−6*i*(2i)2−12*2i+8i=−8i+24i−24i+8i=0
Horner
i dalej proste.
2) sposób
sprawdź (z−2i)3 , domyślam się po pierwszym i ostatnim wyrazie.
2 lis 18:09
jerey: dziękuje wam, rozpisałem sobie.
z tymi dzielnikami tez jest pomysł. w zespolonych przez tą liczbę "i" wzory skróconego mnozenia
przebiegają trochę "inaczej" po wymnozeni ,stąd ciezko dostrzec ze to akurat szescian roznicy
2 lis 18:15